­
MIJN KADOWINKEL.NL

Muziek en ambacht
Martin Korthuis (1952) is geboren en getogen in Bedum, onder de rook van de stad Groningen.
Na allerlei omzwervingen in Finsterwolde (1977 tot 1979), Winschoten (1979 tot 1980) en Zwolle (1980 tot 1991), waar hij zijn huidige medemuzikanten ontmoette , is hij uiteindelijk neergestreken op Schiermonnikoog.{mosimage}
Ook in zijn werkzame leven heeft hij vele zwerftochten gemaakt; van timmerman tot molenrestaurateur, van welzijnswerker tot hotelmedewerker en diverse tijdelijke los-vast werkzaamheden.
Onderweg heeft hij altijd liedjes geschreven over verlies, vreugde, dood, vaderschap, afscheid, liefde, eenzaamheid en verdriet. Kortom over alles wat ons bestaan menselijk maakt.

Keerpunt
In de eerste jaren deed hij dit in de Engelse taal wat uiteindelijk resulteerde in zijn debuut album 'Broken hearts/broken dreams' (1994).
In 1998 kwam hij met de opvolger 'Vrij Zunder Schuld'. Dit album, uitgegeven door het Dwaarshoes label, was in zekere zin een keerpunt. Voor de eerste keer drukte hij zich uit, in een zestal liedjes, in zijn Groninger moerstaal. De andere liedjes op dit album waren nog in het Engels.
Dit smaakte naar meer en zo verscheen in 2002, weer via het Dwaarshoeslabel, het album 'Lös'. Voor het eerst een heel album in de Groninger taal. Dit album kreeg positieve reacties in enkele landelijke en regionale periodieken en airplay bij diverse landelijke en regionale radiozenders.

Aailaand
In 2004 begon Irna Evers van Najade Projecten luisterconcerten te organiseren en boekingen te doen voor Martin in het noorden en oosten van Nederland. Soms solo maar veelal samen met Elco Stalknecht op accordeon en Albert Bartelds op gitaar trok Martin langs vele kleine en ludieke podia kriskras door dit gebied. Ook deed hij in die periode twee toertjes door Ost-Friesland met o.a. optredens op het Duitse waddeneiland Langeoog.
In deze periode ontstonden de nieuwe liedjes voor het succesvolle album 'Aailaand' (Dwaarshoes) welke in de zomer van 2006 verscheen. Inmiddels was de band uitgebreid met Rick Mensink op percussie en slagwerk en Jeroen van Halem op contrabas.
Op 'Aailaand' spelen ook de jongens van Muppetstuff; Rob Bults, Peter Plaatsman en Onno Wieten een belangrijke rol.

Van Noord naar Zuid
'Aailaand' krijgt volop positieve aandacht in de landelijke en regionale schrijvende pers en veel airplay.
Vanaf de zomer van 2006 werd er door Najade een uitgebreide toer gerealiseerd door heel Nederland. Tijdens deze toer werd een vruchtbare vriendschap gesloten met Paul van Loo en Ivo Rosbeek uit het 'verre' Limburg en bekend van hun Ede Staal vertolkingen in het Limburgs. Diverse malen werden er over en weer gastoptredens verzorgd, met als hoogtepunten het optreden in de Kloosterbibliotheek te Wittem en tijdens het, inmiddels legendarische, jaarlijkse januariconcert van Martin Korthuis en band in Café Hammingh te Garnwerd in 2007. De concerten tijdens deze toer worden door het publiek omschreven en ervaren als intiem, puur, sfeervol, ontroerend en passievol. In januari 2008 werd er een kleine succesvolle tour gedaan in Limburg en België. Ook daar werden Martin en band warm ontvangen en omarmd door het publiek.

Project Townes van Zandt

Eind 2007 werd Martin gevraagd om twee Townes van Zandt composities te bewerken in het Gronings en aan te leveren voor het Townes van Zandt tribute-album 'Nothin'-Niks-Neat-Niks' (DRC) waarop drie noordelingen; Gerrit Breteler, Egbert Meyers en Martin Korthuis hun versie geven in het Fries, Drents en Gronings van deze markante Amerikaanse singer/songwriter. Dit album verscheen in december 2007 en werd begin 2008 genomineerd voor de streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden.

Muze
Onder de titel Muze verscheen eind augustus het nieuwe album van Martin Korthuis. Muze bevat 12 prachtig gearrangeerde liedjes, die verhalen over de diverse levensthema's en natuurlijk de liefde in al haar verschijningsvormen en kracht.

Inmiddels heeft Muze lovende recensies gehad in diverse landelijke media zoals de Musicmaker, Heaven, Folkforum en New Folk Sounds. Ook de diverse regionale en landelijke radiozenders besteden volop aandacht aan de nieuwe liedjes.

De Muze toer door Nederland is in volle gang en heeft Martin en zijn band o.a. tot in het diepe zuiden van Limburg gebracht voor een toertje van 5 dagen.


Enkele persreacties:

Mirjam Adriaans (Folkforum.nl):
‘Martin Korthuis heeft met Aailaand een fraai document over het menselijk bestaan gemaakt. De teksten zijn persoonlijk, maar tegelijk is het thema universeel, iedereen zal er iets van zichzelf in kunnen herkennen’.

Jan Colijn (Musicmaker):
‘Een goede vriendin, geboren Groningse vertelde hoe ze deze week wakker was geworden met luisterliedjes uit haar vaderland. Ze had ademloos naar de radio liggen luisteren tot eindelijk de naam van deze zanger werd genoemd. Ze zei echt getroffen te zijn door de muziek’.

‘Deze zanger weet bij zijn publiek kennelijk de gevoelige snaar te raken. En is dat het niet waar het in de muziek allemaal om draait?’.

Ruud Heiijer (Heaven):
‘Ook op deze vierde bewijst de in Bedum geboren bewoner van Schiermonnikoog dat hij in dat harde Gronings overtuigend kan zingen over twijfel, liefde, eenzaamheid, lust en spijt. Met glansrollen voor drummer Rick Mensink, contrabassist Jeroen van Halem, gitaristen Albert Bartelds en Rob Bults, pianist Elco Stalknecht en diverse gasten’.

‘Korthuis is direct en poëtisch, of hij nu zingt over een populaire hoer, luieren in een duinpan, zijn verlangen naar seks met zijn geliefde of moe in slaap vallen. Beeldspraken en humor relativeren zijn emoties soms, maar benadrukken die daardoor tegelijk. Bovendien maakt Korthuis’ stem zijn gevoelens nonchalant voelbaar, alsof hij vergeet dat hij zingt’.

Rein van den Berg (Plato.nl):
‘De Groningse teksten klinken verrassend ongeforceerd, en zeer natuurlijk. (Voor natuurlijk klinkende Nederlandstalige muziek wil ik n nog wel eens uitwijken naar België). Gepassioneerd en weemoedig etaleren Korthuis en de zijnen hun talenten. Met Aailaand – dit vierde album, als ode aan Schiermonnikoog- word ik overdonderd door de eenvoud en directheid, waarbij ik meteen toevoeg dat de totale ambiance ook zeer onderhoudend kan zijn voor anderstaligen. Poëtisch, maar met de kracht en rustgevendheid van een ruig en schilderachtig landschap. Thuis’.

 

Heeft u vragen? Bel ons 06 22605931

 

­